Tagok

Bogáncs-Zurboló Egyesület

Település

Bokréta Néptánc- és Citeraegyüttes

Temesvár

Boróka Néptánccsoport

Marosvásárhely

Boróka Neptáncegyüttes

Székelyudvarhely

Eszterlánc Kulturális Egyesület

Település

Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes

Csíkszereda

Háromszék Táncegyüttes

Sepsiszentgyörgy

Kalotaszeg Néptáncegyüttes

Település

Kikerics Néptáncegyüttes

Település

Kikerics Néptáncegyüttes

Település

Kökényes Néptáncegyüttes

Dicsőszentmárton

Lajtha László Alapítvány

Sepsiszentgyörgy

Nagyvárad Táncegyüttes

Nagyvárad

Ördögtérgye

Tepelülés

Százlábú Néptáncegyüttes

Település

Tiszta Forrás Alapítvány

Település

Téka Alapítvány (Kaláka Néptáncegyütes)

Tepelülés

Szarkaláb Néptáncegyüttes

Település

Udvarhely Néptáncműhely

Székelyudvarhely

Terbete Néptáncegyüttes

Tepelülés

Csillagocska Alapítvány

Település
Megosztás:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Közelgő események

Nincsenek következő események.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Ha szeretne értesülni eseményeinkről és aktuális projektjeinkről, küldje el nevét és e-mail címét! Adatait kizárólag arra használjuk fel, hogy eseményeinkről és projektjeinkről tájékoztassuk Önt.

Lajtha László Alapítvány

Sepsiszentgyörgy

A Lajtha László Alapítvány 1992-ben jött létre Sepsiszentgyörgyön, független és politikamentes intézményként, fő célkitűzése pedig a hagyományos népzene- és néptáncmozgalom támogatása. Az évek során az alapítványnak, alkalomszerű programjai valamint két, éves rendszerességgel megszervezett, nagy sikerű rendezvénye által sikerült a kitűzött céloknak megfelelően működnie.

A Kommandói Cigányfolklór Tábor az évek során nemzetközi jelentőségű rendezvény lett a régióban, az utóbbi években minden alkalommal közel tíz nemzet képviselői vettek részt programjain. Az egy hetes tábor során a résztvevők a cigányság történetéről, kultúrájáról, társadalmi helyzetéről, aktuális problémáiról szóló előadásokat hallgathatnak, dalaikat és táncaikat tanulhatják meg. Programjai által élményszerű kulturális párbeszédet indít meg a világ minden tájáról érkező résztvevők között. A program várt eredménye az egymás különbözőségének megismerése és elfogadása, az egymás iránti tisztelet növelése, a népcsoportok közötti tolerancia építése, és így a békés együttélés megteremtése a népzene- és néptánc szellemében.

Az alapítvány másik kiemelkedő rendezvénye a sepsiszentgyörgyi Népzene- és Néptánctalálkozó, amely az erdélyi népi kultúra életben tartását, megőrzését és továbbadását tűzte ki célul. A rendezvény 2018-ban harmincadik jubileumi kiadásához érkezett, az ünnepi kiadásra való tekintettel a rendezvény fő programsorára a Sepsi Arénában került sor. 

Az alapítvány szakmai tevékenységéhez tartozik továbbá a sepsiszentgyörgyi táncházmozgalom támogatása valamint a tehetséggondozás, a fiatal táncos generáció nevelése, amelynek szellemében 2013-óta évente megrendezi a Székelyföldi Legényesversenyt is. Mindezek mellett pedig pályázatai révén támogatja a Háromszék Táncegyüttes működését, turnékat és új produkciók létrejöttét.

Elérhetőség

Cím: 520008 Sepsiszentgyörgy, Gábor Áron u. 14. sz., Kovászna megye, Románia

E-mail: [email protected], [email protected]

Telefonszám: +4/0727307027

Képgaléria

Nagyvárad Táncegyüttes

Nagyvárad

A Nagyvárad Táncegyüttes 2002 februárjában alakult meg, a Nagyváradi Állami Filharmónia folklór szakának magyar tagozataként, ma már a nagyváradi Szigligeti Színház egyik társulataként működik. A műhelymunkát előtérbe helyezve, a magyar hagyományos tánc- és zenekultúrát feldolgozó alkotások mellett, az utóbbi időben bátran fordultak a kortárs táncművészet kiemelkedő alkotóihoz, hogy gyarapítsák tudásukat és lehetőségeiket. E két nyomvonal mentén haladva születnek előadásaik, úgy, hogy azok a kortárs színházi szellemnek megfelelően hordozzák üzeneteiket a ma emberének.   Színes előadáskínálatuk hamar felkelti az érdeklődést a közönség minden rétegében, ugyanakkor fesztivál és vendégjáték meghívásaival rangos figyelemre méltatja a szakma. 2015-ben az együttes létrehozta saját nemzetközi tánc- és összművészeti fesztiválját, az Infinite Dance Festivalt, amellyel a régió kultúrafogyasztóinak figyelmét kívánja a mai táncművészeti alkotások irányába terelni.

A táncegyüttes az előadások létrehozása mellett, egy átfogó mentori program lebonyolítását is magára vállalta a Bihar megyei amatőr néptáncegyüttesek mentorálását az „Iskola a színházban, Színház az iskolában” elnevezésű program keretében.

Képgaléria