Az egyesületről

A Romániai Magyar Néptánc Egyesület 1991-ben alakult, többszöri elnökség és székhely váltáson ment át. 2006 óta a jelenlegi keretek között, Sepsiszentgyörgyön tevékenykedik, irodája a Míves Házban található.

A Romániai Magyar Néptánc Egyesület az Erdélyben tevékenykedő műkedvelő és hivatásos néptáncegyüttesek szakmai tömörülése, ernyőszervezetként működő egyesület, amelynek tagságába jelenleg 53 szervezet tartozik.

 Az Alapszabályzat értelmében az Egyesület tevékenységi körébe tartoznak: népzene és néptánc területén különböző képzések, fesztiválok, találkozók szervezése, a 2006-ban megalapított szakmai archívum kezelése, pályázatok lebonyolítása, különböző éves rendszerességgel megszervezendő fesztiválok, képzések szervezése és lebonyolítása, kapcsolattartás a tagokkal, fesztiválközvetítés, szakmai kiadványok publikálása. Tevékenységeink elsősorban az erdélyi, gyímesi, moldvai, partiumi hagyományok ápolásához járulnak hozzá, mivel elsősorban olyan szakmai programokat szervezünk, amelyek ezen tájegységek a néptánc és népzenész szakmában tevékenykedők munkájának színvonalát emelik, valamint kitérnek a műkedvelőkre és pedagógusokra.

2014-ben indítottuk útjára az Oktatási Segédjegyzet kiadvány sorozatunkat, amely jelenleg a 10.-dik köteténél tart.

2015-től bővült az Egyesület tevékenysége néptánc és népzenei gyűjtések archiválásával és publikálásával, mindez a Mozdulatokba vésett gyökerek című projekt megvalósításával történt. A külön erre a célra létrehozott weboldalon (www.folkmedia.ro) több mint 200 órányi gyűjtés érhető el a megfelelő szakmai adatokkal ellátva és kategorizálva.

2018-ban új, rendhagyó tevékenységgel bővült a Romániai Magyar Néptánc Egyesület, amely az Erdélyi néptánctudástár projekt címen megvalósítás alatt van. A célja olyan erdélyi táncosok táncának és módszereinek rögzítése és publikálása, akik valamely táncanyag szakértőivé váltak a munkásságuk során, és akik több kistájegység táncát és tanítási metodológiáját közel egy órás táncoktatás során mutatják be.

2020-ban valósult meg a erdélyi zenekarok által felmuzsikált, táncoktatáshoz való zenék gyűjteménye (bonchidai, csávási, felcsíki, füzesi, gyergyói, gyimesi, kalotaszegi, lapádi, marosmenti, moldvai, nyárádmenti, őrkői,  palatkai, sárréti, sóvidéki, széki, szilágysági), melyek szabadon felhasználhatóak a rendeltetésük szerint.

A Romániai Magyar Néptánc Egyesület többször megújult az új projektjeinek megvalósításai által, rendezvényeit az aktuális igényekhez és lehetőségekhez igazítja, tevékenységét a Tagság döntéseinek megfelelve végzi, célja folyamatosan új pályázati finanszírozásokat bevonni, illetve bővíteni a már hagyománnyá vált rendezvényeket.

A Romániai Magyar Néptánc Egyesület 2020 óta jelenlegi elnöksége:

Virág Endre, elnök

Fülöp Ágnes, alelnök
Kovács Hajnal, alelnök

Irodavezető: Marton Enikő

Az Egyesület egyedi regisztrációs kódja: 9971635

Megosztás:
Facebook
Twitter
Email
Print

Közelgő események

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Ha szeretne értesülni eseményeinkről és aktuális projektjeinkről, küldje el nevét és e-mail címét! Adatait kizárólag arra használjuk fel, hogy eseményeinkről és projektjeinkről tájékoztassuk Önt.