Az egyesületről

A Romániai Magyar Néptánc Egyesület 1991-ben alakult, többszöri elnökség és székhely váltáson ment át. 2006 óta a jelenlegi keretek között, Sepsiszentgyörgyön tevékenykedik, irodája a Míves Házban található.

A Romániai Magyar Néptánc Egyesület az Erdélyben tevékenykedő műkedvelő és hivatásos néptáncegyüttesek szakmai tömörülése, ernyőszervezetként működő egyesület, amelynek tagságába jelenleg 38 szervezet tartozik.

 Az Alapszabályzat értelmében az Egyesület tevékenységi körébe tartoznak: népzene és néptánc területén különböző képzések, fesztiválok, találkozók szervezése, a 2006-ban megalapított szakmai archívum kezelése, pályázatok lebonyolítása, különböző éves rendszerességgel megszervezendő fesztiválok, képzések szervezése és lebonyolítása, kapcsolattartás a tagokkal, fesztiválközvetítés, szakmai kiadványok publikálása. Tevékenységeink elsősorban az erdélyi, gyímesi, moldvai, partiumi hagyományok ápolásához járulnak hozzá, mivel elsősorban olyan szakmai programokat szervezünk, amelyek ezen tájegységek a néptánc és népzenész szakmában tevékenykedők munkájának színvonalát emelik, valamint kitérnek a műkedvelőkre és pedagógusokra.

2014-ben indítottuk útjára az Oktatási Segédjegyzet kiadvány sorozatunkat, amely jelenleg a 7.-dik köteténél tart.

2015-től bővült az Egyesület tevékenysége néptánc és népzenei gyűjtések archiválásával és publikálásával, mindez a Mozdulatokba vésett gyökerek című projekt megvalósításával történt. A külön erre a célra létrehozott weboldalon (www.folkmedia.ro) több mint 200 órányi gyűjtés érhető el a megfelelő szakmai adatokkal ellátva és kategorizálva.

2018-ban új, rendhagyó tevékenységgel bővült a Romániai Magyar Néptánc Egyesület, amely az Erdélyi néptánctudástár projekt címen megvalósítás alatt van. A célja olyan erdélyi táncosok táncának és módszereinek rögzítése és publikálása, akik valamely táncanyag szakértőivé váltak a munkásságuk során, és akik több kistájegység táncát és tanítási metodológiáját közel egy órás táncoktatás során mutatják be.

2020-ban valósult meg a erdélyi zenekarok által felmuzsikált, táncoktatáshoz való zenék gyűjteménye (bonchidai, csávási, felcsíki, füzesi, gyergyói, gyimesi, kalotaszegi, lapádi, marosmenti, moldvai, nyárádmenti, őrkői,  palatkai, sárréti, sóvidéki, széki, szilágysági), melyek szabadon felhasználhatóak a rendeltetésük szerint.

A Romániai Magyar Néptánc Egyesület többször megújult az új projektjeinek megvalósításai által, rendezvényeit az aktuális igényekhez és lehetőségekhez igazítja, tevékenységét a Tagság döntéseinek megfelelve végzi, célja folyamatosan új pályázati finanszírozásokat bevonni, illetve bővíteni a már hagyománnyá vált rendezvényeket.

A Romániai Magyar Néptánc Egyesület 2020 óta jelenlegi elnöksége:

Virág Endre, elnök

Fülöp Ágnes, alelnök
Kovács Hajnal, alelnök

Irodavezető: Marton Enikő

Az Egyesület egyedi regisztrációs kódja: 9971635

Megosztás:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Közelgő események

Nincsenek következő események.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Ha szeretne értesülni eseményeinkről és aktuális projektjeinkről, küldje el nevét és e-mail címét! Adatait kizárólag arra használjuk fel, hogy eseményeinkről és projektjeinkről tájékoztassuk Önt.