Membrii

Asociația Bogáncs – Zurboló Egyesület

Cluj-Napoca

Bokréta Néptánc- és Citeraegyüttes

Timisoara

Asociatia de Tineret Boróka

Targu Mures

Asociația Boróka Egyesület

Odorheiu Secuiesc

Asociatia Culturala Eszterlánc

Timisoara

Ansamblul Național Secuiesc Harghita

Miercurea Ciuc

Ansamblul de Dansuri „Trei Scaune”

Sfântu Gheorghe

Asociatia Kalotaszeg NTE

Huedin

Asociatia Kikerics

Sighisoara

Kikerics Néptáncegyüttes

Település

Asociatia Ansamblul Kökényes

Tarnaveni

Fundația Lajtha László

Sfântu Gheorghe​

Ansamblul Profesionist Nagyvárad

Oradea

Asociația Ördögtérgye

Cluj-Napoca

Ansamblul Százlábú

Sfântu Gheorghe

Fundatia Tiszta Forrás

Miercurea Ciuc

Fundația Culturală Téka

Gherla

Asociația Culturală Szarkaláb Kulturális Egyesület

Cluj-Napoca

Trupa de Dans Udvarhely Néptáncműhely

Odorheiu Secuiesc

Ansamblul Terbete

Zalău

Fundația Csillagocska

Oradea
Share:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Evenimente

Nu există evenimente viitoare în acest moment.

Abonați-vă la newsletter-ul nostru!

Dacă doriți să primiți mesaje legate de evenimentele și proiectele noastre, vă rugăm introduceți numele și adresa Dvs. de e-mail.  Datele Dvs. vor fi folosite exclusiv pentru a vă informa despre evenimentele și proiectele noastre.

Lajtha László Alapítvány

Sepsiszentgyörgy

A Lajtha László Alapítvány 1992-ben jött létre Sepsiszentgyörgyön, független és politikamentes intézményként, fő célkitűzése pedig a hagyományos népzene- és néptáncmozgalom támogatása. Az évek során az alapítványnak, alkalomszerű programjai valamint két, éves rendszerességgel megszervezett, nagy sikerű rendezvénye által sikerült a kitűzött céloknak megfelelően működnie.

A Kommandói Cigányfolklór Tábor az évek során nemzetközi jelentőségű rendezvény lett a régióban, az utóbbi években minden alkalommal közel tíz nemzet képviselői vettek részt programjain. Az egy hetes tábor során a résztvevők a cigányság történetéről, kultúrájáról, társadalmi helyzetéről, aktuális problémáiról szóló előadásokat hallgathatnak, dalaikat és táncaikat tanulhatják meg. Programjai által élményszerű kulturális párbeszédet indít meg a világ minden tájáról érkező résztvevők között. A program várt eredménye az egymás különbözőségének megismerése és elfogadása, az egymás iránti tisztelet növelése, a népcsoportok közötti tolerancia építése, és így a békés együttélés megteremtése a népzene- és néptánc szellemében.

Az alapítvány másik kiemelkedő rendezvénye a sepsiszentgyörgyi Népzene- és Néptánctalálkozó, amely az erdélyi népi kultúra életben tartását, megőrzését és továbbadását tűzte ki célul. A rendezvény 2018-ban harmincadik jubileumi kiadásához érkezett, az ünnepi kiadásra való tekintettel a rendezvény fő programsorára a Sepsi Arénában került sor. 

Az alapítvány szakmai tevékenységéhez tartozik továbbá a sepsiszentgyörgyi táncházmozgalom támogatása valamint a tehetséggondozás, a fiatal táncos generáció nevelése, amelynek szellemében 2013-óta évente megrendezi a Székelyföldi Legényesversenyt is. Mindezek mellett pedig pályázatai révén támogatja a Háromszék Táncegyüttes működését, turnékat és új produkciók létrejöttét.

Elérhetőség

Cím: 520008 Sepsiszentgyörgy, Gábor Áron u. 14. sz., Kovászna megye, Románia

E-mail: [email protected], [email protected]

Telefonszám: +4/0727307027

Képgaléria

Nagyvárad Táncegyüttes

Nagyvárad

A Nagyvárad Táncegyüttes 2002 februárjában alakult meg, a Nagyváradi Állami Filharmónia folklór szakának magyar tagozataként, ma már a nagyváradi Szigligeti Színház egyik társulataként működik. A műhelymunkát előtérbe helyezve, a magyar hagyományos tánc- és zenekultúrát feldolgozó alkotások mellett, az utóbbi időben bátran fordultak a kortárs táncművészet kiemelkedő alkotóihoz, hogy gyarapítsák tudásukat és lehetőségeiket. E két nyomvonal mentén haladva születnek előadásaik, úgy, hogy azok a kortárs színházi szellemnek megfelelően hordozzák üzeneteiket a ma emberének.   Színes előadáskínálatuk hamar felkelti az érdeklődést a közönség minden rétegében, ugyanakkor fesztivál és vendégjáték meghívásaival rangos figyelemre méltatja a szakma. 2015-ben az együttes létrehozta saját nemzetközi tánc- és összművészeti fesztiválját, az Infinite Dance Festivalt, amellyel a régió kultúrafogyasztóinak figyelmét kívánja a mai táncművészeti alkotások irányába terelni.

A táncegyüttes az előadások létrehozása mellett, egy átfogó mentori program lebonyolítását is magára vállalta a Bihar megyei amatőr néptáncegyüttesek mentorálását az „Iskola a színházban, Színház az iskolában” elnevezésű program keretében.

Képgaléria