Szakmai beszámoló – Ekete-pekete hagyományőrző képzés pedagógusoknak

Az „Ekete, pekete…” pedagógusképző 2008-ban indult a Romániai Magyar Néptánc Egyesület kezdeményezéseként. Vándorrendezvény lévén több erdélyi városban, évente egy, illetve két helyszínen került rá sor. Több év következetes munkája révén kialakult egy olyan szakmai program amely nagy vonzerővel bír a pedagógusok körében hatékonysága, hiánypótló jellege által. Ebből kifolyóslagosan 2017-ben a román tanügy minisztérium jóváhagyta a képzés akkreditálását, mely nagy elismerés és előrelépés volt az egyesület szakmai életében. jelenleg is folyik az akkreditációra szükséges dosszié öszeállítása. A tanfolyam célja az erdélyi hagyományismeret bővítése, a népi játék, néptánc tanításának módszertani feltárása, gyakorlati, módszertani ismeretek átadása, a korosztálynak megfelelő jártasságok és készségek kialakítása, amely programhoz az idén szertnénk hozzáadni a mesemondás kultúrájának népszerősítését, csiszolását.

A 2021-ben rendkívül igényes, sikeres és keresett nagyváradi és borospataki képzés után, 2022-ben Bikfalván, majd az utóbbi két évben Csernátonban szerveztük meg 27 pedagógus számára a soros táborunkat. A program szakmai koordinátora Benedek Árpád, a nagyváradi Csillagocska Alapítvány munkatársa, a kolozsvári Sapientia Egyetem Táncmővészeti szakának előadó tanára . A képzés időtartama 35 óra, amelyből 12 óra népi játékok, 5 óra ének, 8 óra kézműves tevékenység, 10 óra néptánc.

A Csernátonban szervezett képzés tábor jellegű volt, összesen 27 pedagógus részesült oktatásban. A képzés tartalma és órarendje megtalálható a mellékletben. Oktatóink voltak:

– Sándor Csaba Lajos, Balánbányáról, – néptánc

– Tálas Ágnes Judit, Budapestről – népi játékok , gyereknevelés lélektan

– Erőss Judit, Sepsiszentgyörgyről – ének

– Cserey Both Zsuzsa, Kolozsvárról – kézműves tevékenység

A résztvevők főleg a tömbmagyarságból, Székelyföld teljes területéről érkeztek.

A rendezvény fő támogatója:

Az szállás költséget biztosította :

Egyesületünk állandó támogatója:

Anyagköltséget biztosította az RMDSZ.

Megosztás:
Facebook
Twitter
Email
Print

Közelgő események

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Ha szeretne értesülni eseményeinkről és aktuális projektjeinkről, küldje el nevét és e-mail címét! Adatait kizárólag arra használjuk fel, hogy eseményeinkről és projektjeinkről tájékoztassuk Önt.