“Mozdulatokba vésett gyökerek”

A Mozdulatokba vésett gyökerek című projekt elsődleges célja az eddig magánkézben levő erdélyi néptánc- és népzene gyűjtések felkutatása, begyűjtése és digitalizálása volt, illetve az így létrejött anyagok közzététele egy 3 nyelvű (magyar, román, angol) honlapon. A honlapon összesen több mint 200 órányi felvétel tekinthető meg és a használhatóság megkönnyítése érdekében minden felvétel mellett külön adatlap található az adott táncra/zenére és gyűjtésre vonatkozóan, valamint a felvételen szereplő adatközlők is felsorolásra kerültek. Az itt megtekinthető anyagokon kívül jóval több került feldolgozásra, közöttük fényképek is találhatóak a RMNE archívumában, ami a Romániai Magyar Néptánc Egyesület irodájában megtekinthető.

A feldolgozott néprajzi gyűjtésekből egy 30 lemezt tartalmazó DVD sorozat került kiadásra. Ebből 120 példány ingyenesen jutott a hazai és külföldi kulturális intézmények tulajdonába.

Projektzárásként 5 közönségtalálkozóra kerül sor, ahol bárki megismerheti a projekt részleteit, illetve betekintést nyerhet az online Médiatár helyes használatába. A projektet lebonyolító csapat minden érdeklődőt szeretettel vár a következő erdélyi néptánctáborok alkalmával.

A projekt létrejöttét az Izland, Lichtenstein és Norvégia által létrehozott EGT Finanszírozási Mechanizmus támogatja, „A kulturális és természeti örökség megörzése és revitalizálása” program keretén belül.

A “Mozdulatokba vésett gyökerek” itt érhető el: http://folkmedia.ro/

Megosztás:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Közelgő események

Nincsenek következő események.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Ha szeretne értesülni eseményeinkről és aktuális projektjeinkről, küldje el nevét és e-mail címét! Adatait kizárólag arra használjuk fel, hogy eseményeinkről és projektjeinkről tájékoztassuk Önt.