“Mozdulatokba vésett gyökerek”

A Mozdulatokba vésett gyökerek című projekt elsődleges célja az eddig magánkézben levő erdélyi néptánc- és népzene gyűjtések felkutatása, begyűjtése és digitalizálása volt, illetve az így létrejött anyagok közzététele egy 3 nyelvű (magyar, román, angol) honlapon. A honlapon összesen több mint 200 órányi felvétel tekinthető meg és a használhatóság megkönnyítése érdekében minden felvétel mellett külön adatlap található az adott táncra/zenére és gyűjtésre vonatkozóan, valamint a felvételen szereplő adatközlők is felsorolásra kerültek. Az itt megtekinthető anyagokon kívül jóval több került feldolgozásra, közöttük fényképek is találhatóak a RMNE archívumában, ami a Romániai Magyar Néptánc Egyesület irodájában megtekinthető.

A feldolgozott néprajzi gyűjtésekből egy 30 lemezt tartalmazó DVD sorozat került kiadásra. Ebből 120 példány ingyenesen jutott a hazai és külföldi kulturális intézmények tulajdonába.

Projektzárásként 5 közönségtalálkozóra kerül sor, ahol bárki megismerheti a projekt részleteit, illetve betekintést nyerhet az online Médiatár helyes használatába. A projektet lebonyolító csapat minden érdeklődőt szeretettel vár a következő erdélyi néptánctáborok alkalmával.

A projekt létrejöttét az Izland, Lichtenstein és Norvégia által létrehozott EGT Finanszírozási Mechanizmus támogatja, „A kulturális és természeti örökség megörzése és revitalizálása” program keretén belül.

A “Mozdulatokba vésett gyökerek” itt érhető el: http://folkmedia.ro/

Megosztás:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Közelgő események

  1. III. Erdélyi gyermek szólótáncverseny

    október 2 @ 15:00 - 20:00
  2. III. Maros Kamara Táncfesztivál

    október 3 @ 10:00 - október 4 @ 17:00

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Ha szeretne értesülni eseményeinkről és aktuális projektjeinkről, küldje el nevét és e-mail címét! Adatait kizárólag arra használjuk fel, hogy eseményeinkről és projektjeinkről tájékoztassuk Önt.