II. Erdélyi Koreográfusok Találkozója – 2019

        Június 21-23 között sor került a II. Erdélyi Koreográfusok Találkozójára Szamosújváron, a Téka Kulturális Alapítvány székhelyén. A találkozón 16 koreográfus vett részt. A képzést Furik Rita rendező – koreográfus és Juhász Zsolt, a Duna Művészegyüttes művészeti vezetője tartotta. A hétvége szakmailag tartalmas programokkal telt, ahol az előadások műhelymunkákkal és kerekeasztal beszélgetésekkel váltakoztak.
         Az előadások témái szorosan kapcsolódtak a koreográfusok mindennapi munkájához. A résztvevők az előadókkal közösen vizsgálták meg, milyennek kell lennie egy koreográfusnak és a szakmai felkészültség mellett mely személyes tulajdonságok kapnak fontos szerepet az alkotói munka során. A tulajdonságok közül a kommunikációs képességek kapcsán a jelenlevők tanulhattak a táncosokkal és a dramaturggal való együttműködésről, ahol az előadó és a résztvevők saját tapasztalataikról beszámolva, konkrét helyzeteket is megbeszéltek.
         A kerekasztal beszélgetések során a résztvevők saját motivációjukról, a mindennapos munka során felmerülő és megoldandó problémákról számoltak be. A felnőtt csoportok koreografálása mellett szó volt a szakmai megmérettetésekhez, versenyekhez való hozzáállásról, a gyerekcsoportok koreografálásáról és a szülőkkel való együttműködésről: hogyan lehet megszerettetni a gyerekekkel a néptáncot, milyen módszertani lehetőségek vannak, milyen elvárásokkal szembesül egy koreográfus.
           Az előadás-elemzéseknél Furik Rita a forma és tartalom egységére hívta fel a résztvevők figyelmét. A megbeszélés során a koreográfusok egyaránt foglalkoztak az összképpel és a részletekkel, ezek összhangjával, színpadi mozgással, színpadi megjelenéssel. Ehhez a témához kapcsolódott a színpadi viselet sajátosságairól szóló műhelymunka, amely során a résztvevők különböző anyagmintákkal dolgoztak, ezek társításához és az autentikus színpadi viselet kialakításához kaptak szakmai tanácsokat.

A program megvalósulását a Hagyományok Háza és a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Megosztás:
Facebook
Twitter
Email
Print

Közelgő események

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Ha szeretne értesülni eseményeinkről és aktuális projektjeinkről, küldje el nevét és e-mail címét! Adatait kizárólag arra használjuk fel, hogy eseményeinkről és projektjeinkről tájékoztassuk Önt.