II. Erdélyi Koreográfusok Találkozója – 2019

        Június 21-23 között sor került a II. Erdélyi Koreográfusok Találkozójára Szamosújváron, a Téka Kulturális Alapítvány székhelyén. A találkozón 16 koreográfus vett részt. A képzést Furik Rita rendező – koreográfus és Juhász Zsolt, a Duna Művészegyüttes művészeti vezetője tartotta. A hétvége szakmailag tartalmas programokkal telt, ahol az előadások műhelymunkákkal és kerekeasztal beszélgetésekkel váltakoztak.
         Az előadások témái szorosan kapcsolódtak a koreográfusok mindennapi munkájához. A résztvevők az előadókkal közösen vizsgálták meg, milyennek kell lennie egy koreográfusnak és a szakmai felkészültség mellett mely személyes tulajdonságok kapnak fontos szerepet az alkotói munka során. A tulajdonságok közül a kommunikációs képességek kapcsán a jelenlevők tanulhattak a táncosokkal és a dramaturggal való együttműködésről, ahol az előadó és a résztvevők saját tapasztalataikról beszámolva, konkrét helyzeteket is megbeszéltek.
         A kerekasztal beszélgetések során a résztvevők saját motivációjukról, a mindennapos munka során felmerülő és megoldandó problémákról számoltak be. A felnőtt csoportok koreografálása mellett szó volt a szakmai megmérettetésekhez, versenyekhez való hozzáállásról, a gyerekcsoportok koreografálásáról és a szülőkkel való együttműködésről: hogyan lehet megszerettetni a gyerekekkel a néptáncot, milyen módszertani lehetőségek vannak, milyen elvárásokkal szembesül egy koreográfus.
           Az előadás-elemzéseknél Furik Rita a forma és tartalom egységére hívta fel a résztvevők figyelmét. A megbeszélés során a koreográfusok egyaránt foglalkoztak az összképpel és a részletekkel, ezek összhangjával, színpadi mozgással, színpadi megjelenéssel. Ehhez a témához kapcsolódott a színpadi viselet sajátosságairól szóló műhelymunka, amely során a résztvevők különböző anyagmintákkal dolgoztak, ezek társításához és az autentikus színpadi viselet kialakításához kaptak szakmai tanácsokat.

A program megvalósulását a Hagyományok Háza és a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Megosztás:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Közelgő események

Nincsenek következő események.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Ha szeretne értesülni eseményeinkről és aktuális projektjeinkről, küldje el nevét és e-mail címét! Adatait kizárólag arra használjuk fel, hogy eseményeinkről és projektjeinkről tájékoztassuk Önt.