“A színfalak mögött” Felzárkóztató előadássorozat amatőr és műkedvelő néptáncosoknak

Októberben a Romániai Magyar Néptánc Egyesület A színfalak mögött címmel előadássorozatot indított, melynek célja felhívni a figyelmet a fellépéshez kapcsolódó háttérmunkálatokra: a megfelelő bemelegítési technikákra, a viselet- és cipőhasználatra, gondozásra, színpadi megjelenésre, sérülések elkerülésére és kezelésére.

Az előadások az egyesület tagjai közé tartozó amatőr és műkedvelő együttesek táncosainak szólnak, korcsoporttól függetlenül, azonban kiemelt figyelmet fordítva a fiatal, kezdő táncosokra. Napjainkban egyre több fiatal kezd el néptáncolni, iskolai vagy szabadúszó néptánc csoportok keretei között, azonban ezek a csoportok elsősorban a néptánc megismertetésére és megszerettetésére fektetik a hangsúlyt. Mindezek miatt láthatunk egyre több olyan fiatalt, akinek térde, bokája vagy éppen a csuklója be van kötve, le van szorítva. A fiatal gyerekek vagy tapasztalatlan kezdő táncosok nem rendelkeznek azzal a tudással, amivel le lehet csökkenteni a sérüléseket és azok következményeit. Nem ismerik a „színfalak mögött rejlő tudást.”

Az első előadásra október 30-án Sepsiszentgyörgyön került sor, amelyen a Kincskeresők néptáncegyüttes tagjai vettek részt. Dobai Katalin vezetésével “néptáncos-túlélőcsomagot” állítottak össze, mely egyaránt vonatkozott az egészség-megőrzési, viselet és jelmez-karbantartási ismeretekre, mint azoknak a tárgyaknak az összegyűjtésére, amelyeket a táncosok magukkal víve orvosolhatják a fellépés előtti váratlan helyzeteket.

Az ifjú táncosokat szüleik is elkísérték, hiszen fellépések előtt ők gondoskodnak a viselet előkészítéséről, vasalásáról. Az előadást követő vezetett beszélgetésen ők is hasznos információkhoz, tanácsokhoz jutottak.

Az elkövetkező hónapokban az előadást Kovászna, Hargita, Maros és Kolozs megyei tánccsoportokhoz juttatjuk el.

Az előadássorozat létrejöttét a Hagyományok Háza támogatta.

Megosztás:
Facebook
Twitter
Email
Print

Közelgő események

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Ha szeretne értesülni eseményeinkről és aktuális projektjeinkről, küldje el nevét és e-mail címét! Adatait kizárólag arra használjuk fel, hogy eseményeinkről és projektjeinkről tájékoztassuk Önt.