Fenyőcske Ifjúsági Néptánccsoport

Besorolás: ifjúsági
Működési hely: Sepsiszentgyörgy
Megye: Kovászna
Alapítás éve: 1992
Tagság: 26 fő
Átlag életkor: 16 év
Egyesületi tag: nem

Kapcsolat

Postacím: Sfintul Gheorghe — Mun., Kossuth Lajos U. 13, Jud. Covasna, România
Telefon: 0267 – 352460
Fax: 0267 – 352460
Fenyőcske Ifjúsági Néptánccsoport

A Kárpát medencében, itt Háromszéken, a tánc, mint közösségteremtő erő vált különösen fontossá tömegek számára, így az etnikai identitás újra felértékelődött és megerősödött. A FENYŐCSKE néptáncegyüttes 1992 januárjában, ennek a “mozgalomnak” a részeként, az erdélyi székely néphagyományok ápolására, közkinccsé tételére vállalkozott. Ezen hagyományokat és népi szokásokat viszi be repertoárjába. Kincses bányája Háromszék vidéke, a Csíki medence, Udvarhelyszék, valamint Marosmente, Kalotaszeg, Mezőség és Nyárádmente. A Kárpát medence tájegységeinek tánchagyományait mutatja be, az itt egymás mellett élő nemzetek (románok, szászok) táncrendjeivel tarkítva. Koreográfusa Rápolti István .
Meghívottként számos hazai, magyarországi, szlovákiai néptánctalálkozón szerepelt, ahonnan különböző díjakkal tért haza. Részt vett a budapesti Folklór Fesztiválon, Szlovákiában a Nemzetek Szüreti Fesztiválján, testvérvárosok népi rendezvényeinek rendszeres fellépőjeként Veszprémben, Pécelen, Kiskunhalason, Ferencvárosban, vagy Szekszárdon, és más településeken.

Évről-​évre a különböző falu– és városnapok szívesen látott meghívottja. Fellépéseit a NÓ-​TÁZÓ zenekar élő muzsikával teszi autentikusabbá, amelynek vezetője Molnár Gábor.

Külföldi kapcsolatai: Magyarország, Szlovákia.

A FENYŐCSKE Néptáncegyüttes tagjai a város különböző iskoláinak diákjai, akik nagy lelkesedéssel ápolják az elődeinktől ránk hagyott nemzeti kincseket. A Kónya Ádám Művelődési Ház költségvetése, valamint pályázatok útján nyert pénzjuttatások biztosítják az anyagi feltételeket.

Megosztás:
Facebook
Twitter
Email
Print

Közelgő események

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Ha szeretne értesülni eseményeinkről és aktuális projektjeinkről, küldje el nevét és e-mail címét! Adatait kizárólag arra használjuk fel, hogy eseményeinkről és projektjeinkről tájékoztassuk Önt.