Fenyőcske Ifjúsági Néptánccsoport

Besorolás: ifjúsági
Működési hely: Sepsiszentgyörgy
Megye: Kovászna
Alapítás éve: 1992
Tagság: 26 fő
Átlag életkor: 16 év
Egyesületi tag: nem

Kapcsolat

Postacím: Sfintul Gheorghe — Mun., Kossuth Lajos U. 13, Jud. Covasna, România
Telefon: 0267 – 352460
Fax: 0267 – 352460
Fenyőcske Ifjúsági Néptánccsoport

A Kárpát medencében, itt Háromszéken, a tánc, mint közösségteremtő erő vált különösen fontossá tömegek számára, így az etnikai identitás újra felértékelődött és megerősödött. A FENYŐCSKE néptáncegyüttes 1992 januárjában, ennek a “mozgalomnak” a részeként, az erdélyi székely néphagyományok ápolására, közkinccsé tételére vállalkozott. Ezen hagyományokat és népi szokásokat viszi be repertoárjába. Kincses bányája Háromszék vidéke, a Csíki medence, Udvarhelyszék, valamint Marosmente, Kalotaszeg, Mezőség és Nyárádmente. A Kárpát medence tájegységeinek tánchagyományait mutatja be, az itt egymás mellett élő nemzetek (románok, szászok) táncrendjeivel tarkítva. Koreográfusa Rápolti István .
Meghívottként számos hazai, magyarországi, szlovákiai néptánctalálkozón szerepelt, ahonnan különböző díjakkal tért haza. Részt vett a budapesti Folklór Fesztiválon, Szlovákiában a Nemzetek Szüreti Fesztiválján, testvérvárosok népi rendezvényeinek rendszeres fellépőjeként Veszprémben, Pécelen, Kiskunhalason, Ferencvárosban, vagy Szekszárdon, és más településeken.

Évről-​évre a különböző falu– és városnapok szívesen látott meghívottja. Fellépéseit a NÓ-​TÁZÓ zenekar élő muzsikával teszi autentikusabbá, amelynek vezetője Molnár Gábor.

Külföldi kapcsolatai: Magyarország, Szlovákia.

A FENYŐCSKE Néptáncegyüttes tagjai a város különböző iskoláinak diákjai, akik nagy lelkesedéssel ápolják az elődeinktől ránk hagyott nemzeti kincseket. A Kónya Ádám Művelődési Ház költségvetése, valamint pályázatok útján nyert pénzjuttatások biztosítják az anyagi feltételeket.

Megosztás:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Közelgő események

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Ha szeretne értesülni eseményeinkről és aktuális projektjeinkről, küldje el nevét és e-mail címét! Adatait kizárólag arra használjuk fel, hogy eseményeinkről és projektjeinkről tájékoztassuk Önt.