Dobó Néptánccsoport

Besorolás: hagyományörző
Működési hely: Erdőfüle
Megye: Kovászna
Alapítás éve: 2009
Tagság: 60 fő
Átlag életkor: 12 év
Egyesületi tag: nem

Kapcsolat

Postacím: 527057 – Filia, Erdőfüle, 71 sz., Jud. Covasna, România
Dobó Néptánccsoport

A Kormos Egyesület keretén belül működő néptánccsoport 2009 decemberében alakult és a 80 -​as években Erdőfülén Albert Álmos vezetésével működő néptánccsoport emlékére a Dobó Néptánccsoport nevet kapta. A Kormos Egyesület keretén belül működő Dobó Néptánccsoport tagjai 5 – 17 éves fiatalok. A néptánc oktatás már 2010 januárjától beindult István Ildikó és Mihály Pál néptáncoktatók irányításával. 2011 novembertől Bartha Imre és neje végzik az oktatást. Jelenleg három csoportban folyik a tanítás, 60 gyereknek, fiatalnak hetente egy alkalommal élő népzene kísérettel. Elsődlegesen szűk tájegységünk, Erdővidék táncait tanulják, később kibővítve más tájegység táncaival is. Az erdővidéki táncoknál megemlíthetjük a csűrdöngölőt, lassú csárdást, gyors csárdást. A fiatalok erdővidéki előadások alkalmával mutatták — mutatják be mennyit fejlődött tánctudásuk. Minden évben legkevesebb 6 – 8 alkalommal tartunk előadást különböző rendezvényeken.
Arra törekedünk, hogy minél több személyben formálódjon ki a néptánc tanulására való igény, ezáltal bekapcsolódva az Erdőfüle-​i amatőr néptáncéletbe. Ezért oktatással egybekötött táncházakat is szervezünk, ahová hivatalosak a környék néptánccsoportjai is, hogy a résztvevők elsajátítsák a valamikori mára már feledésbe merült erdővidéki táncrendet.

Csoportunk támogatói: Kormos Egyesület, Communitas Alapítvány, Bardócz Község Helyi Tanácsa, a tagok szülei.

Megosztás:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Közelgő események

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Ha szeretne értesülni eseményeinkről és aktuális projektjeinkről, küldje el nevét és e-mail címét! Adatait kizárólag arra használjuk fel, hogy eseményeinkről és projektjeinkről tájékoztassuk Önt.