Dobó Néptánccsoport

Besorolás: hagyományörző
Működési hely: Erdőfüle
Megye: Kovászna
Alapítás éve: 2009
Tagság: 60 fő
Átlag életkor: 12 év
Egyesületi tag: nem

Kapcsolat

Postacím: 527057 – Filia, Erdőfüle, 71 sz., Jud. Covasna, România
Dobó Néptánccsoport

A Kormos Egyesület keretén belül működő néptánccsoport 2009 decemberében alakult és a 80 -​as években Erdőfülén Albert Álmos vezetésével működő néptánccsoport emlékére a Dobó Néptánccsoport nevet kapta. A Kormos Egyesület keretén belül működő Dobó Néptánccsoport tagjai 5 – 17 éves fiatalok. A néptánc oktatás már 2010 januárjától beindult István Ildikó és Mihály Pál néptáncoktatók irányításával. 2011 novembertől Bartha Imre és neje végzik az oktatást. Jelenleg három csoportban folyik a tanítás, 60 gyereknek, fiatalnak hetente egy alkalommal élő népzene kísérettel. Elsődlegesen szűk tájegységünk, Erdővidék táncait tanulják, később kibővítve más tájegység táncaival is. Az erdővidéki táncoknál megemlíthetjük a csűrdöngölőt, lassú csárdást, gyors csárdást. A fiatalok erdővidéki előadások alkalmával mutatták — mutatják be mennyit fejlődött tánctudásuk. Minden évben legkevesebb 6 – 8 alkalommal tartunk előadást különböző rendezvényeken.
Arra törekedünk, hogy minél több személyben formálódjon ki a néptánc tanulására való igény, ezáltal bekapcsolódva az Erdőfüle-​i amatőr néptáncéletbe. Ezért oktatással egybekötött táncházakat is szervezünk, ahová hivatalosak a környék néptánccsoportjai is, hogy a résztvevők elsajátítsák a valamikori mára már feledésbe merült erdővidéki táncrendet.

Csoportunk támogatói: Kormos Egyesület, Communitas Alapítvány, Bardócz Község Helyi Tanácsa, a tagok szülei.

Megosztás:
Facebook
Twitter
Email
Print

Közelgő események

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Ha szeretne értesülni eseményeinkről és aktuális projektjeinkről, küldje el nevét és e-mail címét! Adatait kizárólag arra használjuk fel, hogy eseményeinkről és projektjeinkről tájékoztassuk Önt.