Árvalányhaj Néptáncegyüttes (Utánpótlás)

Besorolás: gyerekek
Működési hely: Bálványosváralja Kúltúrotthon
Megye: Kolozs
Alapítás éve: 1997
Tagság: 24 fő
Átlag életkor: 14 év
Egyesületi tag: nem

Kapcsolat

Postacím: 407570 – Unguras, Unguraș nr. 337 (Molnár István Alpár), Jud. Cluj, România
Árvalányhaj Néptáncegyüttes (Utánpótlás)

A bálványosváraljai ÁRVALÁNYHAJ néptánccsoport 1997 -​ben alakult meg. Az ÁRVALÁNYHAJ nevet, a falu környékén található növényről kapta, amelyet fehérfűnek nevezünk itthon , és a fiúk kalapját ékesíti. Jelenleg két csoportunk van: felnőtt és gyerek tánccsoport, így óvodás kortól adott a lehetőség a tánctanulásra, őseink hagyományainak ápolására, továbbvitelére és nagy örömünkre erre igény is van.
Mivel falunk, a mezőségen található, így főként a mezőségi táncrendre fektetünk nagyobb hansúlyt fellépésekkor, de nem ismeretlen számunkra a többi tájegység néptánca sem, úgy mint a széki, felcsíki, kalotaszegi táncrendek és az utóbbi évekbenben a helyi tanács segítségével, támogatásával nyári továbbképző tánctáborokon vettünk részt, ahol sikerült elsajátítani a lapádi, cigány (őrkői és szászcsávási), valamint a vajdaszentiványi táncokat.Ugyancsak a helyi tanácsnak köszönhetően az utóbbi években már rendszeresen külföldi fesztiválokon is részt veszünk.

A Balvanus egyesület égisze alatt müködünk.Az ők segítségével sikerült népviseleti ruhákat vásárolni.Ugyanakkor besegítettek az utazási költségekben is.

A megyei kultúrközponttal is nagyon jó a kapcsolatunk, ennek eredményeként évente 15 – 20 rendezvényen is részt veszünk a környéken. Helységünkben hagyománnyá váltak a tánccsoport külön előadásai,(általában húsvétkor, falunapkor és karácsonykor) ezzel próbáljuk megörvendeztetni, színésebbé tenni népes közönségünk ünnepeit.

Megosztás:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Közelgő események

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Ha szeretne értesülni eseményeinkről és aktuális projektjeinkről, küldje el nevét és e-mail címét! Adatait kizárólag arra használjuk fel, hogy eseményeinkről és projektjeinkről tájékoztassuk Önt.