Apróbogáncs Néptáncegyüttes

Besorolás: gyerekek
Működési hely: Kolozsvár
Megye: Kolozs
Alapítás éve: 1999
Tagság: 50 fő
Átlag életkor: 8 év
Egyesületi tag: igen

Kapcsolat

Postacím: 400105 – Cluj-​Napoca — Mun., B-​Dul 21 Decembrie 1989 Nr. 9, Jud. Cluj, România
Telefon: 0364 – 101705
Fax: 0364 – 101705
Weboldal: http://​www​.zur​bolo​.ro/
Apróbogáncs Néptáncegyüttes

A kolozsvári Brassai Sámuel Elméleti Líceum Bogáncs néptáncegyüttese 1985 -​ben alakult, Tolna Éva magyar szakos tanárnő kezdeményezésére. Elsőrendű feladata az erdélyi népi kultúra ápolása, hogy az iskola diákjai megismerkedhessenek a népzenével és néptánccal, amely fontos része saját etnikus hagyományainknak.
A Bogáncs jelenleg Erdély legrégebbi folyamatosan működő gyermeknéptáncegyüttese, amely az évek során folyamatosan bővült: 1990 -​ben megalakult a Kisbogáncs , 1999 -​ben az Apróbogáncs , 2000 -​ben a Morzsabogánc s, az 1993 -​ban végzett első “bogáncsos nemzedék” pedig megalapította a Bogáncs “felnőtt” együttesét, a Zurbolót . Az együttesek jogi hátterét hivatott biztosítani a Bogáncs — Zurboló Egyesület. Az egyesület feladatkörébe tartozik a csoportok működéséhez szükséges anyagi források előteremtése, adminisztrálása, valamint különböző kulturális programok szervezése és lebonyolítása.

Nemrégiben az együttes életében gyökeres változás következett be, elhagyni kényszerültek az eddigi “fészket”. Az együttes élete függetlenné vált a Brassai Sámuel Elméleti Líceumtól, de ez a változás korántsem törte meg a további tevékenységet.

A különböző korosztályú Bogáncsosokat külön oktatók készítik fel.

Megosztás:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Közelgő események

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Ha szeretne értesülni eseményeinkről és aktuális projektjeinkről, küldje el nevét és e-mail címét! Adatait kizárólag arra használjuk fel, hogy eseményeinkről és projektjeinkről tájékoztassuk Önt.