Apró Kökényes

Besorolás: gyerekek
Működési hely: Dicsőszentmárton
Megye: Maros
Alapítás éve: 2008
Tagság: 38 fő
Átlag életkor: 10 év
Egyesületi tag: nem

Kapcsolat

Postacím: Tirnaveni — Oras., Str. Republicii 78, Jud. Mures, România
Telefon: 0744 – 573045
Fax: 0265 – 446997
Weboldal: http://​www​.koke​nyes​.ro/
Apró Kökényes

A dicsőszentmártoni Kökényes Néptáncegyüttes 2005 -​ben alakult a küküllőmenti gyermektáncházmozgalom résztvevőiből. Nevét a Kis-​Küküllő mentén jellegzetes kökénybokrokról eredezteti.
A kökényes Néptáncegyüttes legfőbb célkitűzései közé tartozik a magyar népi kultúra átörökítése, átmentése, népi értékeink ifjúságunkkal való megismertetése, egy minőségi és versenyképes néptáncegyüttes kialakítása és fenntartása, az Alsó Kis-​Küküllőmente népi értékeinek minél szélesebb körben való megismertetése (térségben, megyehatáron és országhatáron túl)

Az együttes 5 korcsoportból álló tánckara egész estét betöltő műsorral képes színpadra állni, tematikus folklórműsorokkal, táncszínházi elemeket tartalmazó koreográfiákkal, illetve showműsor jellegű produkciókkal.

A Kökényes Néptáncegyüttes, az ALKISZ ifjúsági szervezet és a Traian Állami Főgimnázium társszervezésében minden szombaton Játszóházat és Gyermketáncházat működtet Dicsőszentmártonban. 2007 -​től kezdődően minden év novemberében a Kökényes Néptáncegyüttes és Dicsőszentmárton házigazdája a Kiöntött a Kis-Küküllő.…nemzetközi néptánctalálkozónak. Az együttes 2007 óta teljes jogú tagja a Romániai Magyar Néptánc Egyesületnek.

2010 elején az együttes az ALKISZ ifjúsági szervezet jóvoltából saját tulajdonú, korszerűen felszerelt edzőtermet kapott, amely havi rendszerességgel felnőtt táncháznak is helyet ad.

A Kökényes Néptáncegyüttes finanszírozása több forrásból valósul meg. Az oktatókat a táncosok által befizetett pénzalapból fizeti az együttes. Emellett létezik egy szimbolikus összegű havi jelleggel fizetett csoportalap. A bevételek legnagyobb részét az elnyert pályázati pénzek jelentik, amelyet nagyságrendileg a 2 % kampány bevételei követnek. Ugyancsak fontos tételt jelentenek a szoponzorizálások, adományok, a táncegyüttes különböző fellépési illetékei, az évi rendszerességgel megrendezett jótékonysági gálák bevételei.

Megosztás:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Közelgő események

  1. III. Erdélyi gyermek szólótáncverseny

    október 2 @ 15:00 - 20:00
  2. III. Maros Kamara Táncfesztivál

    október 3 @ 10:00 - október 4 @ 17:00

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Ha szeretne értesülni eseményeinkről és aktuális projektjeinkről, küldje el nevét és e-mail címét! Adatait kizárólag arra használjuk fel, hogy eseményeinkről és projektjeinkről tájékoztassuk Önt.