A Kulturális Minisztériumnak címzett fellebbezés a profi táncosok új nyugdíjazási besorolása ellen. 

Memoriul Asociației de Dansuri Populare a Maghiarilor din România, și a dansatorilor din cadrul Ansamblului Artistic Mureșul, Ansamblul de Dansuri Trei Scaune, Ansamblul Național Secuiesc Harghita, Ansamblul Bekecs din Miercurea Niraj, Trupa de dans „Udvarhely Néptáncműhely”, Ansamblul folcloric „Nagyvárad” – Oradea și Sindicatul Familia Theansa – Sfântu Gheorghe pentru modificarea”Legii nr. 360/2023

În atenția Doamnei Raluca Turcan Ministru al Culturii

Având in vedere apariția Legii nr. 360 în 29 noiembrie 2023, publicată în 4 decembrie 2023 privind sistemul public de pensii,

– în anexa 4 care cuprinde lista profesiile din activitatea artistică ale căror locuri de muncă se încadrează în condiţii speciale, s-a exclus din aceasă categorie pe cea de dansatori, lasănd doar profesia de balerin/solist balet modificând astfel condițiile speciale prevăzute anterior de către Legea nr. 263 din 16 decembrie 2010, privind sistemul unitar de pensii publice, unde la anexa 4 – în Lista profesiile din activitatea artistică ale căror locuri de muncă se încadrează în condiţii speciale era încadrat si dansatorul la poziția 2, după Balerin/Solist balet.

Apreciem această modificare ca fiind discriminatorie, nefondată si nefiind în concordanță cu realitatea, ducând la grave consecințe pentru profesia de dansator din următoarele considerente:

  1. Prin aceasta modificare, dansatorii pierd facilitățile primite prin art. 15 alin 1 litera b care prevede;

  (1) Pentru perioadele care reprezintă, conform legii, stagiu de cotizare realizat în locurile de muncă în condiţii deosebite sau în condiţii speciale se acordă perioade suplimentare, care constituie stagiu de cotizare în condiţii normale, după cum urmează:
  b) 6 luni pentru fiecare an lucrat în locuri de muncă în condiţii speciale.

Prevedere care duce la crearea unei situații discriminatorii raportat la profesia de dansator față de cea de balerin si față de reglementarile legii anterioare

Prevedere care nu se motivează prin nici un argument concludent si real, creând o situație în care vărsta de pensionare a dansatorilor – femei va fi de 63 de ani iar cea a bărbatilor de 65 de ani , ceea ce duce la practic imposibilitatea desfășurării activității de către aceștia, fiind clar si arhicunoscut ca la acea vârsta de 65 de ani, dansatorul este limitat în activitatea sa din punct de vedere fizic la câteva dansuri cu specific – bătranesc – care practic sunt imposibil de realizat deoarece o instituție nu are doar angajati de aceeasi vârstă pentru a putea organiza spectacole doar cu persoane de 50-65 de ani.

– Practic de la vârsta de 40-45 de ani, atât categoria de dansatorii bărbați cât și femei nu mai dispune de calitățile fizice, rezistentă si capacitatea de concentrare necesară pentru a putea susține un spectacol de 60-90 minute.

Astfel aplicarea acestori noi reglementări a legii nr. 360/2023 va duce la imposibilitatea desfășurării activității instituțiilor culturale cu activitate de dans, dans popular, etc sau la necesitatea renunțării la aceste persoane ca necompetente profesional ceea ce este incorect si discriminativ.

Pentru aceste considerențe vă rugăm să reanalizați situația si să solicitați organelor abilitate modificarea Legii nr. 360/2023 în sensul păstrării profesiei de dansator, alături de balerin in cadrul Listei profesiile din activitatea artistică ale căror locuri de muncă se încadrează în condiţii speciale.

Vă rugăm să primiți, expresia înaltei noastre considerații.

Sfântu Gheorghe
2.02.2024

Virág Endre
președintele asociației

ADPMR

Nr. înreg. 14/ 22.02.2024

Megosztás:
Facebook
Twitter
Email
Print

Közelgő események

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Ha szeretne értesülni eseményeinkről és aktuális projektjeinkről, küldje el nevét és e-mail címét! Adatait kizárólag arra használjuk fel, hogy eseményeinkről és projektjeinkről tájékoztassuk Önt.